Kiszona dynia
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
czosnek, chrzan, koper
liście laurowe, goździki, gwiazdka anyżu
solanka (na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej do przetworów)
słoiki
Dodatkowe informacje:
Kiszona dynia jak każda kiszonka jest zdrową i pyszną przekąską.Ja lubię ze sporą ilością goździków i cynamonu, z dynią bardzo fajnie się łączą.
Sposób przygotowania:
Ja w jednym słoiku zakisiłam dynię w kostce (tu dynię Hokkaido obrałam ze skóry, ale nie jest to koniecznie), a do drugiego słoika pokroiłam w cieniutkie plasterki (aby się szybciej ukisiła).
Do każdego słoika włożyć kawałek liścia laurowego, ząbek czosnku, gałązkę kopru ( u mnie w jednym słoiku zwykły koper, w drugim gałązka kopru włoskiego znaleziona jeszcze w ogrodzie), gwiazdkę anyżu, 2-3 goździki (w zależności od preferencji), kawałek kory cynamonu cejlońskiego. Dynię ułożyć w słoiku dosyć ciasno i zalać solanką. Ostawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Ta drobno pokrojona ukisi się szybciej i szybciej możemy ją jeść.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.