Karkówka w marynacie ze świeżych ziół
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, mięso, wieprzowina
Składniki:
marynata (możesz użyć wszystkie zioła lub część):
tymianek świeży - garść
rozmaryn (same listki) - kilka
oregano (liście) - garść
estragon świeży (listki) - garść
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
szczypiorek czosnkowy - kilka listków
lubczyk gałązka (same listki) - trochę
pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 1-2 szt.
miód - 1 łyżeczka
ocet ziołowy domowy - 1 łyżka
oliwa lub olej - 3 łyżki
białe wino - 100 ml
Sposób przygotowania:
Otrzymaną marynatą nasmarować mięso, można ponakłuwać je w kilku miejscach. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni.
Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z mięsem, przykryć pokrywą. Piec 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 80-90 minut.
Upieczoną karkówkę podawać na ciepło lub po ostudzeniu zamiast wędliny na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.