Pesto pietruszkowo-tymiankowe z orzechami laskowymi
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, przetwory, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, śródziemnomorska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
tymianek gałazki - 4-5
orzechy laskowe - 50 g
parmezan - 30-50 g
oliwa z oliwek - 60-80 ml
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz szczypta
Dodatkowe informacje:
Pesto jest aromatyczne i pyszne.Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki i tymianek opłukać i osuszyć.
Do blendera włożyć natkę, listki tymianku uskubane z gałązek, ostudzone orzechy, tarty parmezan, czosnek i oliwę z oliwek. Zblendować, dodać sól i pieprz do smaku, ponownie zblendować do uzyskania ulubionej konsystencji.
Podawać z makaronem, ziemniakami lub jako pastę do pieczywa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.