Bezglutenowy chleb owsiano - ryżowy na zakwasie
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: owies
Składniki:
zakwas bezglutenowy - 100 g
płatki owsiane bezglutenowe (lub gotowa mąka owsiana) - 100 g
woda letnia - 120-140 ml
ciasto:
płatki owsiane bezglutenowe - 120 g
mąka ryżowa jasna - 80 g
łuska babki jajowatej - 30 g
sól - 1,5 łyżeczki
woda około - 500 ml
koszyczek do wyrastania chleba (opcjonalnie inne naczynie)
mąka bezglutenowa dowolna do posypywania np. owsiana, ryżowa - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ciasto: do misy wsypujemy mąkę owsianą (gotową lub zmielone płatki), mąkę ryżową, skrobię z tapioki, łuskę babki jajowatej, sól, zaczyn (1-2 łyżki zostawiamy w słoiku, zakręcamy i chowamy do lodówki na kolejny chleb - usypiamy zakwas), dodajemy około 400 ml wody i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, najłatwiej za pomocą robota (hak). Ciasto zostawiamy na około 40-60 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto przez 10 minut, dolewając stopniowo pozostałą wodę tj. około 100 ml, tak aby uzyskać sprężyste i puszyste ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i wyrobić jeszcze ciasto ręcznie przez kilka minut, podsypując je mąką. Koszyczek do wyrastania chleba oprószyć obficie mąką. Z ciasta uformować bochenek i przełożyć do koszyczka do wyrastania. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrastania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.