Omlet ziołowy z uszakiem bzowym
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
uszak bzowy - garść
cebula mała - 1 szt.
tymianek świeży listki - 1 łyżeczka
szczypiorek posiekany - 2 łyżki
zioło grzybowe - kilka listków
sól ziołowa i pieprz - do smaku
masło klarowane - trochę
Dodatkowe informacje:
Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - grzyb brzozowy, judaszowe uszy, uszak judaszowy, ucho judaszowe, ucho bzowe, grzyb mun. Rośnie na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych, bardzo często na konarach czarnego bzu (stąd nazwa). Nazywany bywa też zimowym grzybem, ponieważ kępy owocników pojawiają się do późnej wiosny. Generalnie jest to grzyb całoroczny.Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze: stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wykazuje także działanie antynowotworowe i zapobiega powstawaniom zakrzepów. Uszaki zawierają sporo białka, błonnika, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, miedź, potas, selen, wapń i żelazo.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.