Pulpety z indyka nadziewane mozzarellą w pomidorowym sosie
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
parmezan tarty - 1 łyżka
czosnek - 2 ząbki
natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
jajko eko - 1 szt.
mozzarella kawałek
tymianek świeży posiekany - 1 łyżeczka
oregano - 1/2 łyżeczki
papryka wędzona szczypta
sól - 1/2-3/4 łyżeczki
sos :
pomidory pelati - 1 słoik
cebula szalotka mała - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
cukier - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
papryka chilli szczypta
bazylia - 1/2 łyżeczki
tymianek - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Za pomocą łyżki nabierać porcje masy mięsnej i dłońmi formować placek (grubość 1 cm), na środek nakładać po kawałku mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę z nadzieniem w środku (o średnicy około 4 cm). W ten sam sposób przygotować pozostałe pulpety.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.