Prześniaki czyli placki z buraków cukrowych
NikitaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
jajka małe - 3 szt.
drożdże świeże - 50 g
mąka u mnie bezglutenowa (mix do ciasta, ewentualnie chleba), może być też pszenna - 500 g
śmietana kwaśna (niekoniecznie) - 3 łyżki
masło (też niekoniecznie) - 100 g
ewentualnie mak do posypania - 1 garść
Dodatkowe informacje:
Przepis jest stary, regionalny, pochodzi z lubelszczyzny.Sposób przygotowania:
Po ostudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej.
Do miski wsypujemy mąkę, jajka, startego buraka, rozpuszczone drożdże, rozpuszczone masło i śmietanę. wszystko wyrabiamy razem.
Im więcej braka w stosunku do mąki tym placki będą bardziej wilgotne (plackowate), im więcej mąki tym będą bardziej przypominały "bułeczki", zawsze można dodać więcej mąki i ewentualnie wody z gotowania buraków. Mój mąż woli plackowate, bo takie robiła jego babcia.
odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.