Kolorowa sałatka z chrismtas oxymelem i olejem orzechowym
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, orzechy wszystkie
Składniki:
sałata rzymska - kilka listków
pieczony batat - kawałek
pieczona dynia - kawałek
granat - 2-3 łyżki
czarne oliwki - 10-12 szt.
feta w kostkach - 2 łyżki
kiełki lucerny - 1 łyżka
sos:
christmas oxymel (przepis w krokach) - - 1-2 łyżka
olej tłoczony na zimno z orzechów włoskich - 2-3 łyżeczki
sól ziołowa - do smaku
Sposób przygotowania:
Dynia i batat pozostały u mnie z poprzedniego dnia, gdy piekłam całą blachę różnych warzyw na kolację. Można na szybko obsmażyć pokrojone warzywa i przyprawione ziołami na patelni. U mnie to było zero waste, zostały niewielkie ilości, które doskonale sprawdziły się w tej sałatce.
Pokrojoną dynię i batata rozłożyć na sałacie. Posypać ziarnami granatu, oliwkami i pokrojoną fetą oraz kiełkami. Z christmas oxymel (przepis: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/christmas-oxymel), oleju orzechowego i soli ziołowej przygotować dressing i polać nim sałatkę. Zamiast christmas oxymel można użyć octu i miodu, ale to już nie będzie ten smak. Christmas oxymel doskonale się komponuje z olejem z orzechów włoskich i podkręca smak tej sałatki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.