Zapiekanka z komosy ryżowej z dzikimi ziołami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
dzikie zioła (podagrycznik, lebioda, mniszek, pokrzywa, przytulia) - 120-150 g
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
marchewka - 1 szt.
seler korzeń - 1/2 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
bulion warzywny domowy - 300 ml
wino białe wytrawne lub półwytrawne - 100 ml
śmietana kwaśna 18% - 200 g
jaja - 4 szt.
sól - 3/4-1 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - szczypta
feta - 150-200 g
naczynie żaroodporne do zapiekania
Dodatkowe informacje:
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.Sposób przygotowania:
Dzikie zioła (w dowolnej kombinacji) np. podagrycznik, pokrzywa, lebioda, przytulia, liście mniszka) umyć, osuszyć i rozdrobnić z pomocą malaksera lub posiekać drobniutko.
Cebulę, czosnek, marchewkę, selera i pietruszkę obrać i rozdrobić w malakserze na drobno (ewentualnie zetrzeć na tarce).
Do garnka wsypać komosę, dodać rozdrobioną zieleninę i warzywa, wlać bulion warzywny i wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
W międzyczasie naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać połową pokruszonej fety.
Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.