Kiszona marchewka
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Czosnek - 2-4 ząbki
Koperek
Sól kamienna niejodowana 1 łyżka na 1 l wody
Słoiki wyparzone
Dodatkowe informacje:
Kiszona marchewka jak każda kiszonka jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją jeść samą, na kanapki lub zrobić surówkę z dodatkiem oliwy, pieprzu i posypać szczypiorkiem.Sposób przygotowania:
Słoiki pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni (5-7 dni), nie dokręcając szczelnie pokrywek.
Jak już marchewka będzie odpowiednio ukiszona dokręcić zakrętki i schować w chłodne miejsce lub zjeść.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.