Babka drożdżowa z bakaliami bezglutenowa
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 150 ml
drożdże świeże - 30 g
żółtko - 1 szt.
jaja - 2 szt.
sól - 1 łyżeczka
masło miękkie - 130 g
rodzynki - 100-120 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
brandy lub rum do namoczenia bakalii - 100-120 ml
masło do wysmarowania formy
bezglutenowa bułka tarta lub mąka do oprószenia formy - trochę
Sposób przygotowania:
Do misy robota wsypać mąkę, dodać letnie mleko, pokruszone drożdże, cukier, żółtko, jajka i sól, za pomocą haka wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-70 minut. Po tym czasie dodać namoczone i odsączone bakalie i miękkie masło, ponownie wyrobić ciasto hakiem przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bezglutenową bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50-60 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.