Mus z jabłek, dyni i pigwy bez cukru
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
dynia (hokkaido, piżmowa lub dowolna inna) - 1 kg
pigwa - 0,5 kg
cynamon cejloński - 2 łyżki
opcjonalnie wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią
Dodatkowe informacje:
Mus może stanowić deser dla małych dzieci (wtedy najlepiej zrezygnować z przypraw i zrobić z samych owoców).Możemy go używać do naleśników, ryżu, kaszy jaglanej lub zajadać prosto ze słoika.
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w grubą kostkę, pigwę pokroić na ćwiartki i wyjąć pestki, wrzucić razem do garnka z odrobiną wody i gotować pod przykryciem 20 minut.
Pod koniec dodać cynamon i wanilię.
Gotujący się mus trzeba często mieszać (uwaga pryska).
Nie tylko cukier jest konserwantem, ale temperatura również.
Zachęcam do zrobienia małej ilości, może to przekona Cię do tego, że warto czasem zrezygnować z cukru, przecież owoce też zawierają cukier, a taki mus jest wystarczająco słodki i na pewno zdrowszy niż nafaszerowany w połowie cukrem.
Ja generalnie w wielu przepisach zmniejszam cukier do minimum i jakoś moje przetwory mimo braku zimnej piwnicy stoją czasem nawet 2 lata i się nie psują.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.