• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyMus z jabłek, dyni i pigwy bez cukru
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Mus z jabłek, dyni i pigwy bez cukru

Mus z jabłek, dyni i pigwy bez cukru

Nikita

Rodzaj posiłku: desery, przetwory

Kuchnia (region): międzynarodowa, polska

Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko

Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe

5 osób lubi to
10 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

30 min. 1 porcja

Składniki:

jabłka ekologiczne - 2,5 kg
dynia (hokkaido, piżmowa lub dowolna inna) - 1 kg
pigwa - 0,5 kg
trawa cytrynowa - 1 łyżka
cynamon cejloński - 2 łyżki
opcjonalnie wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią

Dodatkowe informacje:

Mus może stanowić deser dla małych dzieci (wtedy najlepiej zrezygnować z przypraw i zrobić z samych owoców).
Możemy go używać do naleśników, ryżu, kaszy jaglanej lub zajadać prosto ze słoika.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Jabłka pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i włożyć do garnka z grubym dnem. Podlać kilka łyżek wody, dodać trawę cytrynową, przykryć i gotować około 20 minut.
Dynię pokroić w grubą kostkę, pigwę pokroić na ćwiartki i wyjąć pestki, wrzucić razem do garnka z odrobiną wody i gotować pod przykryciem 20 minut.

KROK 2:  Rozgotowane jabłka, pigwę i dynię przetrzeć, aby pozbyć się skórek z jabłek, pigwy i kawałków trawy cytrynowej.
KROK 3:  Powstały mus połączyć razem i gotować od 30 do 60 minut , aby trochę odparować (w zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję).
Pod koniec dodać cynamon i wanilię.
Gotujący się mus trzeba często mieszać (uwaga pryska).
KROK 4:  Gotowy mus przełożyć do czystych słoiczków.
KROK 5:  Jeżeli chcemy dłużej przechowywać i nie mamy zimnej piwnicy mus należy zapasteryzować.
5 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • DYNIA HOKKAIDO ŚWIEŻA BIO (około 0,80 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    DYNIA HOKKAIDO ŚWIEŻA BIO (około 0,80 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • TRAWA CYTRYNOWA BIO 20 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    TRAWA CYTRYNOWA BIO 20 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • WANILIA BOURBON MIELONA BEZGLUTENOWA BIO 5 g - BIO VEGAN

    Więcej o produkcie na stronie

    WANILIA BOURBON MIELONA BEZGLUTENOWA BIO 5 g - BIO VEGAN

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • JABŁKA ŚWIEŻE BIO (BATOR-POLSKA) (około 1,00 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    JABŁKA ŚWIEŻE BIO (BATOR-POLSKA) (około 1,00 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKIER WANILIOWY BIO 20 g - AMYLON

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER WANILIOWY BIO 20 g - AMYLON

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OPAKOWANIE ZBIORCZE (kg) - PIGWA ŚWIEŻA BIO (około 5 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    OPAKOWANIE ZBIORCZE (kg) - PIGWA ŚWIEŻA BIO (około 5 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika Nikita

  • Odstraszająca mgiełka antykleszczowa

     Nikita
  • Schab w sosie śmietanowym z pieczarkami

     Nikita
  • Szparagi w słoiku w zalewie

     Nikita
  • Ocet z lubczyku

     Nikita
  • Paprykarz szczeciński domowy

     Nikita
  • Naleśniki bezglutenowe z kaszy jaglanej

     Nikita
  • Ocet z szałwii lekarskiej

     Nikita
  • Kaszak jaglany w cieście drożdżowo-kruchym

     Nikita
  • Pasztet wołowo-wieprzowy

     Nikita
  • Placki z młodej kapusty

     Nikita
  • Banalny sposób na przystawkę do grillowanych mięs

     Nikita
  • Woda z brzozy na wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie

     Nikita
  • Szarlotka bezglutenowa z kokosową bezą

     Nikita
  • Makaron bezglutenowy z serem i boczkiem

     Nikita
  • Surówka z selera i jabłek

     Nikita
  • Rosół z ekologicznej kaczki

     Nikita
  • Kaszanka na kapuście z grilla

     Nikita
  • Śledzie w sosie tatarskim

     Nikita
  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie

     Nikita
  • Ocet z geranium

     Nikita
  • Wino naturalnie aromatyzowane płatkami róży

     Nikita
  • Muffiny bananowe z borówkami

     Nikita
  • Kopytka z brokułami

     Nikita
  • Pasztet drobiowy z pistacjami i żurawiną

     Nikita
  • Zupa krem porowo-gruszkowy

     Nikita
  • Placki bezglutenowe na kefirze z jabłkiem i nutą różaną

     Nikita
  • Domowy kisiel z truskawek mrożonych mocno owocowy

     Nikita
  • Mangold - jarzynka z buraka liściowego

     Nikita
  • Frytki z warzyw z piekarnika

     Nikita
  • Bulion z karpia z makaronem ryżowym

     Nikita
  • Rogaliki mocno orzechowe

     Nikita
  • Pakieciki zupowe zero waste

     Nikita
  • Antipasti czyli papryczki faszerowane

     Nikita
  • Zakwas bezglutenowy owies-sorgo

     Nikita
  • Zupa z zielonymi szparagami

     Nikita
  • Sałatka owocowa z octem różanym

     Nikita
  • Ocet żurawinowy z nutą różaną

     Nikita
  • Pieczarki faszerowane

     Nikita
  • Roladki z szynki z chrzanem i rodzynkami

     Nikita
  • Tonik naturalnie gazowany z mniszka lekarskiego

     Nikita
  • Nalewka kwiatowa

     Nikita
  • Pasztet drobiowy do smarowania zero waste

     Nikita
  • Sałatka z białymi szparagami

     Nikita
  • Gęsta zupa pomidorowa z warzywami

     Nikita
  • Syrop z geranium (anginowca)

     Nikita
  • Chlebek bananowy

     Nikita
  • Puree z pietruszki, pasternaka i ziemniaków

     Nikita
  • Lasagne ze szpinakiem w sosie pomidorowym

     Nikita
  • Foccacia bezglutenowa z kwiatami

     Nikita
  • Sałatka z tuńczykiem

     Nikita
  • Pesto z podagrycznika z czosnkiem niedżwiedzim

     Nikita
  • Zupa krem z zielonych warzyw

     Nikita
  • Gulasz wołowy z warzywami

     Nikita
  • Galaretka z pigwy

     Nikita
  • Omlet z cukinią i szynką

     Nikita
  • Bułeczki z sezamem

     Nikita
  • Tagiatelle z tuńczykiem i krewetkami

     Nikita
  • Sałatka śledziowa

     Nikita
  • Wino z płatków róży naturalnie fermentowane

     Nikita
  • Bezowe kokosanki

     Nikita
  • Ocet pomidorowy z chili, czosnkiem i bazylią

     Nikita
  • Risotto z łososiem i groszkiem zielonym

     Nikita
  • Sałatka z  komosą ryżową i szparagami

     Nikita
  • Bezglutenowa stefanka z kremem jaglanym

     Nikita
  • Kasza gryczana z boczniakami

     Nikita
  • Szynka drobiowa z szynkowara

     Nikita
  • Pieczeń wołowo-wieprzowa

     Nikita
  • Nalewka lawendowa na sen

     Nikita
  • Chleb na zakwasie (na 2 foremki )(można zrobić z 1/2 porcji)

     Nikita
  • Herbatka relaksująca na dobranoc

     Nikita
  • Czarna fasolka z masłem i bułeczką

     Nikita
  • Sałatka lwowska winegret z ciecierzycą

     Nikita
  • Ocet z pędów sosny po syropie zero waste

     Nikita
  • Cukier różany

     Nikita
  • Ocet z kwiatów nasturcji dla zdrowia i urody

     Nikita
  • Kiszona marchewka

     Nikita
  • Sałatka ziemniaczana na zielono

     Nikita
  • Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

     Nikita
  • Nalewka na geranium

     Nikita
  • Surówka z cukinią

     Nikita
  • Żurawina z gruszką i jabłkiem do mięs i serów

     Nikita
  • Mielone wytłoki i pestki z winogron zero waste

     Nikita
  • Jaglanka z gruszkami

     Nikita
  • Muffiny kokosowe z galaretką z pigwy

     Nikita
  • Leczniczy ocet z podagrycznika

     Nikita
  • Fermentowana herbatka z bzu lilaka

     Nikita
  • Schabowy w wersji fit w panierce pistacjowej

     Nikita
  • Sok winogronowy bez cukru na zimę

     Nikita
  • Konfitura truskawkowa z kwiatem bzu i płatkami róży

     Nikita
  • Dżem z głogu pigwy i jabłek

     Nikita
  • Keks mocno bakaliowy

     Nikita
  • Krakersy z pulpy po soku zero waste

     Nikita
  • Zielony sok- jesienna moc

     Nikita
  • Mus chałwowy z malinami

     Nikita
  • Zupa dyniowa z krewetkami

     Nikita
  • Spaghetti z rukolą, chilli i anchois

     Nikita
  • Filet z kurczaka pieczony w szynce szwarcwaldzkiej

     Nikita
  • Ocet na odporność i wzmocnienie na miodzie

     Nikita
  • Ogórki konserwowe w occie z ogórecznika i estragonu

     Nikita
  • Sałatka z cukinii, ogórków i papryki bez cukru

     Nikita
  • Koktajl oczyszczający z błonnikiem

     Nikita
  • Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie

     Nikita
  • Zupa-krem z kiszonych pomidorów

     Nikita
  • "Szparagi " z młodych pędów dzikiego chmielu

     Nikita
  • Fasolka po bretońsku z cząbrem do lunchboxa

     Nikita
  • Kiszona dynia

     Nikita
  • Filet z indyka faszerowany śliwkami i morelami

     Nikita
  • Nalewka na szałwii lekarskiej

     Nikita
  • Makaron z czerwonej soczewicy z brokułami

     Nikita
  • Ogórki kiszone w soku własnym z estragonem

     Nikita
  • Pasta jajeczno-serowa

     Nikita
  • Sałatka pieczarkowa

     Nikita
  • Sałatka warstwowa z jajami przepiórczymi

     Nikita
  • Sushi z łososiem wędzonym

     Nikita
  • Nalewka melisowo-miętowa

     Nikita
  • Tagiatelle z krewetkami i cukinią

     Nikita
  • Rumsztyk z wołowiny z cebulką

     Nikita
  • Koktajl z truskawkami i chia

     Nikita
  • Pasta z pieczonych warzyw zero waste

     Nikita
  • Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

     Nikita
  • Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

     Nikita
  • Śledzie z estragonem w oleju lnianym

     Nikita
  • Kutia bezglutenowa z komosą ryżową

     Nikita
  • Surówka z kiszonych buraków

     Nikita
  • Omlet z gwiazdnicą

     Nikita
  • Kiszone nerkowce na szybko

     Nikita
  • Kiszone pączki i łodygi z mniszka

     Nikita
  • Cudowny ocet z płatków róży

     Nikita
  • Pasta z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami

     Nikita
  • Wiśnie marynowane

     Nikita
  • Zupa z chwastów z kaszą jaglaną

     Nikita
  • Pigwa w miodzie

     Nikita
  • Kurczak i papryką i ananasem

     Nikita
  • Kurczak z orzechami

     Nikita
  • Pesto z bazylii z octem z pędów sosny i orzechami nerkowca

     Nikita
  • Woda kwiatowo-ziołowa

     Nikita
  • Marynata ze świeżych ziół

     Nikita
  • Spaghetti z dynią i boczkiem w sosie śmietanowym

     Nikita
  • Bułki pszenno- żytnie ze słonecznikiem

     Nikita
  • Muszle makaronowe z mięsem zapiekane w beszamelu

     Nikita
  • Tortilla hiszpańska

     Nikita
  • Sałatka krabowa

     Nikita
  • Pulpety z szynki w sosie pomidorowym

     Nikita
  • Smalec

     Nikita
  • Pasta ze szprotek z serem i koperkiem

     Nikita
  • Pasta brokułowa ze słonecznikiem zero waste

     Nikita
  • Domowa kombucza

     Nikita
  • Wiosenna mini beza

     Nikita
  • Klawisze

     Nikita
  • Chili con carne (specjalność mojego męża)

     Nikita
  • Wiśnie w syropie

     Nikita
  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

     Nikita
  • Bezglutenowy krupnik owsiany

     Nikita
  • Klasyczne śledzie w oleju

     Nikita
  • Ocet warzywny

     Nikita
  • Surówka z czarnej rzepy

     Nikita
  • Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

     Nikita
  • Chipsy z jarmużu

     Nikita
  • Surówka z białej kapusty z morelami i śliwkami suszonymi

     Nikita
  • Dynia pieczona z tymiankiem i fetą

     Nikita
  • Ocet lawendowy dla zdrowia i urody

     Nikita
  • Kaczka wiejska ekologiczna wolno pieczona w majeranku

     Nikita
  • Kaszak gryczany z serem

     Nikita
  • Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami

     Nikita
  • Kiszona sałata lodowa

     Nikita
  • Kiszona marchewka z kurkumą i rodzynkami

     Nikita
  • tort szwarzwaldzki z kwiatami jesieni

     Nikita
  • Lunchbox z kaszy jaglanej i pieczarek

     Nikita
  • Sałatka makaronowa z sezamem

     Nikita
  • Kurczak w sosie śmietanowym z nutą curry

     Nikita
  • Niemiecka sałatka ziemniaczana

     Nikita
  • Zupa z kukurydzą i kurczakiem w stylu meksykańskim

     Nikita
  • Polędwiczki w majeranku z jabłkami

     Nikita
  • Pasta z kiszonych nerkowców

     Nikita
  • Szybki torcik z galaretką i mrożonymi truskawkami

     Nikita
  • Kapusta pak choi duszona

     Nikita
  • Mizeria z ogórecznikiem

     Nikita
  • Racuchy na zakwasie ryżowym

     Nikita
  • Sałatka wiosenna

     Nikita
  • Sałatka z zielonymi szparagami

     Nikita
  • Twarożek z ogórecznikiem

     Nikita
  • Kiszona kapusta (domowy sposób zmechanizowany mojego męża)

     Nikita
  • Sałatka z  dynią, ciecierzycą i rucolą

     Nikita
  • Sałatka z serem korycińskim

     Nikita
  • Szybkie placki z musem mango i błonnikiem

     Nikita
  • Tortilla de patatas

     Nikita
  • Deser z gruszkami z kompotu

     Nikita
  • Pasta z tuńczyka

     Nikita
  • Ocet na wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi

     Nikita
  • Sałatka z brokułami zero waste

     Nikita
  • Sałatka z młodej cukini z bazylią w oleju

     Nikita
  • Placki owsiane z musem jabłkowym

     Nikita
  • Piróg gryczany biłgorajski łysy

     Nikita
  • Babeczki czekoladowo-kokosowe

     Nikita
  • Ocet zero waste z resztek pigwy z płatkami róży

     Nikita
  • Szybkie danie do lunchboxa

     Nikita
  • Buraczki kiszone z trawą cytrynową

     Nikita
  • Ogórki po szprewaldzku na szybko

     Nikita
  • Racuchy bezglutenowe z kwiatami mniszka

     Nikita
  • Prześniaki czyli placki z buraków cukrowych

     Nikita
  • Szparagi w szynce

     Nikita
  • Ocet zero waste z płatków róży po winie

     Nikita
  • Herbatka z fermentowanych kwiatów forsycji

     Nikita
  • Pasta z bobu i suszonych pomidorów

     Nikita
  • Filety z kurczaka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami

     Nikita
  • Zupa krem z białych szparagów

     Nikita
  • Syrop z melisy, geranium i mięty

     Nikita
  • Kompot z całych papierówek

     Nikita
  • Pigwówka korzenna

     Nikita
  • Sałatka z jajami przepiórczymi

     Nikita
  • Ocet z ogórecznika i estragonu

     Nikita
  • Herbatka że świeżych ziół i kwiatów z pierwszymi kwiatami bzu czarnego

     Nikita
  • Szybkie ciasto bezglutenowe z jabłkami i mascarpone

     Nikita
  • Omlet biszkoptowy z suszonymi pomidorami i bazylią

     Nikita
  • "Phali Badrijane" czyli gruzińska pasta z bakłażana

     Nikita
  • Chleb bezglutenowy na zakwasie owies-sorgo z ostropestem

     Nikita
  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie

     Nikita
  • Wino pietruszkowe św. Hildegardy regenerujące organizm

     Nikita
  • Pesto z podagrycznika

     Nikita
  • Ocet z kwiatów bzu czarnego

     Nikita
  • Kapary z nasturcji

     Nikita
  • Szybka pasta z fasoli i suszonych pomidorów

     Nikita
  • Ocet żywy hyzop z jabłkiem

     Nikita
  • Ocet buraczkowy z ziołami

     Nikita
  • Likier z płatków dzikiej róży

     Nikita
  • Placki z młodej cukini i ziemniaków

     Nikita
  • Szarlotka różana

     Nikita
  • Gnocci dyniowe z masłem szałwiowym

     Nikita
  • Roladki z bakłażana

     Nikita
  • Ocet z kwiatów forsycji

     Nikita
  • Domowy chrzan

     Nikita
  • Kotleciki z ciecierzycy z sosem pomidorowo--śliwkowym

     Nikita
  • Ocet z bluszczyka kurdybanka

     Nikita
  • Liście babki w cieście

     Nikita
  • Schab dojrzewający , suszzony w pończosze

     Nikita
  • Muffinki błyskawiczne z bananem i masłem orzechowym

     Nikita
  • Zielona bomba witaminowa

     Nikita
  • Czerwony koktajl z błonnikiem i antyoksydantami

     Nikita
  • Nalewka żurawinowa

     Nikita
  • Miniklopsy w stylu greckim

     Nikita
  • Barszcz ukraiński z bobem

     Nikita
  • Ocet z zielonych orzechów po syropie zero waste

     Nikita
  • Miodowy syrop tymiankowy na przeziębienie

     Nikita
  • Pesto pietruszkowe z migdałami

     Nikita
  • Zdrowsza wersja rafaello

     Nikita
  • Placki z twarogiem, jabłkiem i komosą ryżową

     Nikita
  • Wiosenna beza

     Nikita
  • Zupa fasolowa z cząbrem i majerankiem

     Nikita
  • Drożdżowe bułeczki z burakiem cukrowym

     Nikita
  • Lemoniada z bławatka

     Nikita
  • Ocet grzybowy z ziołami

     Nikita
  • Klops wołowo- wieprzowy z jajkiem

     Nikita
  • Szampański deser

     Nikita
  • Tort bezowy z borówkami, kwiatami magnoli, pierwiosnków, miętą i melisą

     Nikita
  • Cieciorka w słoikach eko

     Nikita
  • Koktajl oczyszczający z wodą brzozową

     Nikita
  • Sałatka z ciecierzycą i cukinią

     Nikita
  • Sok z pokrzywy na wiosenny detox i wzmocnienie

     Nikita
  • Lunchbox z tuńczyka

     Nikita
  • Pierogi z kurczaka

     Nikita
  • Muffiny dyniowe z serem

     Nikita
  • Ciasto dyniowo- migdałowe

     Nikita
  • Gołąbki z mięsem i komosą ryżową pieczone w sosie pomidorowym

     Nikita
  • Placki warzywne z zakwasem i błonnikiem

     Nikita
  • Racuchy drożdżowe z mąką kasztanową i jabłkiem

     Nikita
  • Szampan z kwiatów bzu czarnego

     Nikita
  • Syrop z zielonych orzechów

     Nikita
  • Gulasz z indyka z warzywami

     Nikita
  • Mąka z żołędzi

     Nikita
  • Pomidorki koktajlowe pieczone w oliwie

     Nikita
  • Ocet z kwiatów mniszka

     Nikita
  • Szybki jabłecznik biszkoptowy

     Nikita
  • Antonówka w słoikach

     Nikita
  • Dorsz w sosie ze śmietaną i suszonymi pomidorami

     Nikita
Zobacz więcej przepisów
gosia56
gosia56 powiedział/a:
Na pwno pyszny ale ja nie wierzę w te bez cukru łatwo się psują przetwory i człowiek nawet nie zauwarzy ze jest zepsuty
14.12.2020, godz. 10:33
Nikita
Nikita powiedział/a:
Zapewniam, że się nie psują bez cukru. Robiłam już wiele razy, ostatnio znalazłam słoiczek zrobiony 2 lata temu i był pyszny i pachnący. Oczywiście mus był pasteryzowany (30 minut), ale przechowywany w domowej spiżarce, a nie w zimnej piwnicy.
Nie tylko cukier jest konserwantem, ale temperatura również.
Zachęcam do zrobienia małej ilości, może to przekona Cię do tego, że warto czasem zrezygnować z cukru, przecież owoce też zawierają cukier, a taki mus jest wystarczająco słodki i na pewno zdrowszy niż nafaszerowany w połowie cukrem.
Ja generalnie w wielu przepisach zmniejszam cukier do minimum i jakoś moje przetwory mimo braku zimnej piwnicy stoją czasem nawet 2 lata i się nie psują.
14.12.2020, godz. 11:56
Cytat: Zapewniam, że się nie psują bez cukru. Robiłam już wiele razy, ostatnio znalazłam słoiczek zrobiony 2 lata temu i był pyszny i pachnący. Oczywiście mus był pasteryzowany (30 minut), ale przechowywany w domowej spiżarce, a nie w zimnej piwnicy.
Nie tylko cukier jest konserwantem, ale temperatura również.
Zachęcam do zrobienia małej ilości, może to przekona Cię do tego, że warto czasem zrezygnować z cukru, przecież owoce też zawierają cukier, a taki mus jest wystarczająco słodki i na pewno zdrowszy niż nafaszerowany w połowie cukrem.
Ja generalnie w wielu przepisach zmniejszam cukier do minimum i jakoś moje przetwory mimo braku zimnej piwnicy stoją czasem nawet 2 lata i się nie psują.
gosia56
gosia56 powiedział/a:
Moze sprubóję w sezonie zroibić taki a tak naprawdę to tez ograniczam ilość cukru w przetworach
14.12.2020, godz. 19:19
Nikita
Nikita powiedział/a:
Bardzo ważne jest to, żeby słoiki były wyparzone, czyste i dobre pokrywki, pasteryzacja i nic się nie zepsuje.
14.12.2020, godz. 20:27
STOPKA
STOPKA powiedział/a:
smaczny
22.12.2020, godz. 21:11
Nikita
Nikita powiedział/a:
Dziękuję.
22.12.2020, godz. 21:46
paulina2157
paulina2157 powiedział/a:
Ciekawy przepis i bez cukru
05.01.2021, godz. 11:43
Nikita
Nikita powiedział/a:
Tak, smacznie i zdrowo.
07.01.2021, godz. 19:00
FAMILY
FAMILY powiedział/a:
Smaczne.
11.01.2021, godz. 15:51
Nikita
Nikita powiedział/a:
Dziękuję
11.01.2021, godz. 17:43

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
7 6 30 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
6 8 180 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
8 10 65 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
8 6 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 23 120 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
9 7 25 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).