Smalec
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób, wieprzowina
Składniki:
karczek lub chudy boczek - 300 g
filet z kurczaka lub indyka - 100 g
cebula duża - 1 szt.
jabłko kwaśne antonówka lub szara reneta - 1 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
pieprz - 1/2 łyżeczki
majeranek - 1 łyżeczka
oregano lub zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Smalec zlany na gorąco do słoików warto odwrócić do góry dnem, aby słoiki się uszczelniły.Zamknięte przechowywać w lodówce, jest pyszny przez kilka tygodnie, ale szybko znika.
Sposób przygotowania:
Karczek również zmielić lub pokroić w drobną kosteczkę.
Słoninę przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować do momentu aż słonina się wytopi, często mieszając. Do słoniny dodać zmielony/pokrojony karczek (boczek) i dalej smażyć.
Filet z kurczaka/indyka pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę, jabłko i śliwki suszone również pokroić w drobną kostkę.
Chwilę smażymy. Wrzucamy jabłko i śliwki. Smażymy 3 minuty, często mieszając.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.