Tarta z wiśniami
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło zimne - 120 g
cukier - 80 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
jajo - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
nadzienie:
wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika w sosie własnym odcedzone) - 500 g
skrobia kukurydziana - 3 łyżki
woda - 50 ml
cukier - 2 łyżki
migdały drobno zmiksowane (na mąkę) - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, dodać wydrylowane wiśnie, skrobię i cukier, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia często miesząc, gotować około 5 minut. Odstawić do ostudzenia do momentu schłodzenia się kruchego ciasta. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Ciasto w formie posypać zmielonymi migdałami, na migdały wyłożyć masę wiśniową. Na wierzchu masy wiśniowej ułożyć pozostałą część ciasta rozwałkowaną na dowolne wzory np. kwiaty, koła czy paski.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.