![Placuszki z leszczyną i forsycją](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-03/16950-photo-mainn.jpg)
Placuszki z leszczyną i forsycją
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, strączkowe, sezam, owies, nabiał krowi
Składniki:
jabłko - 1 szt.
maślanka - 250 ml
mąka sezamowa - 2 łyżki
daktyle sproszkowane - 2 łyżki
mąka owsiana bezglutenowa - 3/4 szklanki
mąka jaglana - 1/4 szklanki
jaja małe - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kwiaty forsycji - garść
masło klarowane do smażenia (lub olej)
Dodatkowe informacje:
Uwaga: osoby uczulone na leszczynę nie powinny spożywać żadnych potraw z dodatkiem leszczyny.Jeżeli chcecie mieć w zimie kwiaty forsycji wystarczy uciąć kilka gałązek i wstawić do wody. po tygodniu będą kwiaty dla ozdoby jak i do wykorzystania. Kwiaty forsycji są jadalne, zawierają rutynę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.