Ocet zero waste z resztek pigwy z płatkami róży
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
płatki róży ucierane - 2-3 łyżki
jabłko eko - 1-3 szt.
słój, ściereczka lniana, gumka
Sposób przygotowania:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/pigwa-w-miodzie-m oraz https://gotujwstylueko.pl/przepisy/galaretka-z-pigwy- )- ogryzków, przetartych skórek i mnóstwo pestek, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego i zdrowego octu z resztek, a pestki do pestkówki.
Wszystkie resztki (dowolna ilość) -ogryzki (bez pestek, te idą do pestkówki) i przetarte skórki włożyć do słoja, dodać pokrojone na małe kawałki jabłko oraz ucierane płatki róży (one zawsze dodają wspaniałego aromatu i smaku). Surowca powinno być 1/2 słoja.
Wszystko zalać ostudzoną wodą z cukrem (4 łyżki cukru na 1 l wody) do 3/4 wysokości słoja. Przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką. Przez okres 2-3 tygodni mieszać 2 razy dziennie drewnianą wyparzoną łyżką.
Ocet dobrze jest jeszcze zostawić na 2-3 tygodnie w słoju przykrytym ściereczką lnianą.
Ocet jest pyszny i zdrowy, ocet naturalnie fermentowany to ocet "żywy", działa korzystnie na nasze jelita, w occie żywym znajdują się bakterie, które pomagają utrzymywać tę zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach.
Ocet nie ma terminu przydatności, wręcz im starszy, tym lepszy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.