Seler kiszony z orzechami i rodzynkami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
rodzynki bio planet - 1 łyżka
solanka (1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody)
Dodatkowe informacje:
Kiszony seler jest źródłem antyoksydantów, usuwających wolne rodniki. Wykazuje działanie antyseptyczne i antyalergiczne.Natomiast sok z kiszonego selera działa moczopędnie, dzięki czemu ma właściwości odtruwające i oczyszczające, pomaga usuwać toksyny z organizmu, pomaga usprawnić pracę przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, poprawiając trawienie i przyswajalność składników odżywczych, przeciwdziała zaparciom.
Sposób przygotowania:
Przygotować solankę w proporcji: 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody (możemy przygotować mniejszą ilość, ale ja z reguły przygotowuję solankę z 1 l, a to co zostanie odstawiam w słoiczku i wykorzystuję do innych kiszonek).
Zalać ostudzoną solanką i odstawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Najlepiej na podstawce, bo może podciekać podczas fermentacji. Po 5-8 dniach seler będzie gotowy, możemy go zjeść od razu, zrobić z niego pyszną surówkę lub schować w chłodne miejsce i zjeść w dowolnym momencie. Pyszny i zdrowy jest też sok z kiszonego selera.
Ja robię kiszonki w różnych kombinacjach np; https://gotujwstylueko.pl/przepisy/kiszona-marchewka-z-kurkuma-i-rodzynkami, tą robiłam kilka razy. Czasami zdarza się "awaria" i kiszonka ląduje na kompoście, ale to rzadko. Taki seler kiszony z rodzynkami i orzechami bardzo mi smakuje, rodzynki i orzechy dodają tej kiszonce innego charakteru. Zazwyczaj robię 1-2 małe słoiczki i jak zjemy nastawiam nową "kompozycję" do fermentacji. Oczywiście kiszę też selera klasycznie z koprem i czosnkiem. Ja lubię selera w każdej postaci surowego, pieczonego w plasterkach lub słupkach, w surówkach i sałatkach na surowo i z użyciem kiszonego. Zachęcam do zrobienia małego słoiczka na próbę. Proszę dać znać czy się spodobał.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.