Ocet na przeziębienie
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs 2beBIO, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
imbir kawałek
kurkuma świeża - 3 szt.
geranium liście garść
woda - 1 litr
miód - 4 łyżki
słój o pojemności 2 l
Sposób przygotowania:
Imbir, kurkumę, geranium i jabłko drobno posiekać i umieścić w dużym słoju razem z malinami, wypełniając słój do połowy.
W letniej wodzie rozpuścić miód. Zalać słój z surowcem do wysokości 3/4 słoja. Przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką.
Odstawić na min. 3 tygodnie, codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszamy czystą wyparzoną łyżką drewnianą.
Jak surowiec opadnie już na dno, dobrze jest jeszcze bez mieszania zostawić na 2-3 tygodnie do dalszej fermentacji.
Następnie przecedzamy surowiec, ocet zostawiamy jeszcze w słoju na 1-2 tygodnie, a następnie zlewamy do buteleczek.
Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Ocet pijemy profilaktycznie codziennie rano na czczo z wodą (1 łyżeczka na szklankę wody), przy przeziębieniu możemy pic 3 razy dziennie.
Składniki octu malina, kurkuma, imbir, geranium i miód mają działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe, wzmacniają organizm i mogą wspomóc walkę z przeziębieniem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.