Krewetki w winie pietruszkowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło - 50-80 g
natka pietruszki posiekana - 1 pęk
sól i biały pieprz - do smaku
Dodatkowe informacje:
Przepis na białe wino pietruszkowe (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/winko-swietej-hildegardy-bez-gotowania)Sposób przygotowania:
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać delikatnie oliwę, dodać masło (na małym ogniu, aby nie spalić masła) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć chwilę i wrzucić krewetki oraz natkę pietruszki, smażyć 1 minutę, a następnie podlać białym winem pietruszkowym lub po prostu białym wytrawnym winem. Powstanie wspaniały aromatyczny sos winno-maślano-pietruszkowy.
Krewetki podawać z bagietką lub białą bułką. W pozostałym sosie maczać bułkę.
Tak przygotowane krewetki mogą być wspaniałym daniem na kolację.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.