Schab dojrzewający , suszzony w pończosze
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
cukier - 3 łyżki
sól kamienna - 3 łyżki
papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona słodka - 1/3 łyżeczki
papryka ostra - 1/3 łyżeczki
majeranek - 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
estragon - 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
pończocha lub podkolanówka
Dodatkowe informacje:
Czas pracy potrzebnej do wykonania schabu jest krótki, ale całkowity czas przygotowania wynosi od 5 do 8 dni.Sposób przygotowania:
Schab (najlepiej aby był cienki) oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy, Wkładamy do naczynia szklanego (z pokrywą) i obsypujemy dokładnie cukrem (jeżeli mamy większy kawałek schabu należy użyć więcej cukru). Wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie schab myjemy z cukru i osuszamy.
Dzień 2:
Osuszony schab obsypujemy całą solą i ponownie chowamy do lodówki na 24 godziny.
Schab opłukujemy z soli i dokładnie osuszamy.
Zioła, czosnek i papryki mieszamy razem (możemy użyć dowolnych ulubionych ziół).
Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wstawiamy schab do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (termoobieg) na 2- 3 godziny (w zależności od wielkości schabu).
Następnie delikatnie wyjmujemy z pończochy, zawijamy w papier i chowamy do lodówki.
Jeżeli mamy duży kawałek schabu to możemy wydłużyć czas dojrzewanie (można spróbować i dostosować czas suszenia do swoich preferencji).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.