Kurczak z orzechami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): chińska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, orzechy wszystkie, soja, drożdże, cytrusy, drób
Składniki:
sos sojowy bezglutenowy np. Tamari - 2 łyżki
wódka - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
tarta marchewka - 1 szklanka
orzechy włoskie Bio Planet - 1 szklanka
jajka od kur z wolnego wybiegu - 2 szt.
bulion (najlepiej domowy) - 1 szklanka
czosnek - 2-4 ząbki
imbir świeży kawałek
sól (do marynaty) - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Podajemy z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub miksem sałat.Danie jest pyszne i oryginalne.
Sposób przygotowania:
Marynata:
• 2 łyżki wódki
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 4 łyżki wody
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka cukru
Odsączyć kurczaka na sicie z zalewy ( zalewę zachować).
Przygotować czosnek i imbir -drobniutko posiekać.
Dodajemy bulion, resztę zalewy z kurczaka (marynaty). Dusimy razem kolejne 3 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.