Zielona bomba witaminowa
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
podagrycznik - 2 garści
mięta - 1 garść
melisa - 1 garść
ogórecznik lekarski kilka gałązek z kwiatami i liśćmi kilka
cytryna eko - 2 szt.
wyciskarka wolnoobrotowa plus woda ok. 1 szklanki
Dodatkowe informacje:
Pokrzywa ma wiele witamin i minerałów, dużo żelaza i kwasu foliowego, wspomaga leczenie anemii , oczyszcza i wzmacnia organizm, poprawia ogólną przemianę materii.Podagrycznik jest bardzo wartościowy i zdrowy, zawiera dużo substancji czynnych wspomagających leczenie chorób reumatycznych, wspomaga funkcjonowanie stawów dzięki usuwaniu soli kwasu moczowego,które gromadzą się w stawach.
Ogórecznik lekarski zawiera wiele soli mineralnych m.in. krzemionkę, która przeciwdziała reumatyzmowi oraz schorzeniom naczyniowym, wapń, potas, azotan potasu, sok ogórecznika zawiera dużą ilość witaminy C.
Skrzyp polny zawiera najwięcej łatwo przyswajalnej krzemionki pośród roślin leczniczych, a także żelazo, mangan, kobalt, sole potasu, wapnia, fosforu. Związki krzemu mają dobroczynny wpływ na młody wygląd naszej skóry, włosów, paznokci. Skrzyp zawiera również witaminę C i kwasy organiczne. Ma działanie moczopędne, oczyszczające organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Melisa uspokaja, koi nerwy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę wątroby, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia i rozkurcza.
Mięta ma działanie rozkurczowe oraz zwiększa ilość soku żołądkowego. Dzięki temu ułatwia trawienie, a dodatkowo zapobiega wzdęciom., dodaje smaku i aromatu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.