Drożdżowe bułeczki z burakiem cukrowym
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa - 500 g
Drożdże świeże - 50 g
Jajka ekologiczne - 2 szt.
Śmietana kwaśna - 3 łyżki
Masło - 100 g
Cukier - 1 łyżka
Sól szczypta
Chia do posypania bułeczek
Dodatkowe informacje:
Ja od razu gotuję większą ilość buraków (duży gar), ścieram i część zużywam od razu, a resztę startych buraków zamrażam w odważonych porcjach.Syrop z gotowania wlewam do słoików i również zamrażam.
Sposób przygotowania:
Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto.
Posmarować wodą i posypać chia (ewentualnie makiem).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.