Foccacia bezglutenowa z kwiatami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
Sól - 15 g
Drożdże świeże - 30 g
Cukier - 10 g
Woda - 400 ml
Sól gruboziarnista do posypania foccacii
Zioła i kwiaty do obłożenia foccacii
Oliwa do posmarowania foccacii
Dodatkowe informacje:
Do przybrania można wykorzystać dowolne kwiaty jadalne.Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut, najłatwiej za pomocą robota lub zrobić to ręcznie.
U mnie z ziół rozmaryn, tymianek i bazylia, a z kwiatów nasturcja, kwiaty cukinii, ogórecznika, bazylii, rucoli oraz fenkułu, a także kilka pomidorków koktajlowych.
Palcami zrobić małe dołeczki w cieście. Piec w piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.