Herbatka fermentowana z kwiatów jabłoni
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Kwiaty jabłoni to wyśmienity surowiec do naparów oraz do herbatek fermentowanych. Herbata z kwiatów jabłoni bardzo dobrze smakuje, ale też pięknie wygląda, warto ją sporządzić w przezroczystym kubku lub dzbanku.Sposób przygotowania:
Kwiaty rozkładamy na ściereczce na co najmniej 30 minut, aby pouciekały z nich ewentualni lokatorzy.
Następnie kwiaty (mogą być z listkami) upychamy ciasno w słoiku. Wielkość słoika zależy od tego ile mamy kwiatów, w małym słoiku może ich zmieścić się na prawdę bardzo dużo. Muszą być mocno upchane i ubite aż puszczą sok. Słoik zakręcamy i pozostawiamy do fermentacji.
Możemy słoik postawić na zewnątrz albo na parapecie jak jest gorąco, jeżeli nie to wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 stopni i trzymamy dopóki zawartość słoika nie zmieni koloru na brązowawy.
Herbatę z kwiatów jabłoni można parzyć samą lub komponować z jej dodatkiem różne herbaty kwiatowe, ziołowe czy kwiatowo-owocowe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.