Wino z płatków róży naturalnie fermentowane
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
pomarańcze ekologiczne - 3 szt.
cytryny ekologiczne - 3 szt.
rodzynki bio planet - 400 g
woda - 10 litrów
drożdże winiarskie - 30 g
pożywka dla drożdży - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Wino było nastawione na początku czerwca, zlane dopiero na początku grudnia. Wyszło pyszne, pięknie aczkolwiek delikatnie pachnie i wyśmienicie smakuje. W przyszłym roku na pewno zrobię ponownie, warto było włożyć dużo pracy oraz uzbroić się w cierpliwość.Sposób przygotowania:
Rozłożyć na ściereczce, aby powychodziły z nich ewentualnie robaczki.
Baniak (15-20 l) na wino umyć dokładnie. Do baniaka włożyć płatki róży.
Cytryny i pomarańcze eko dokładnie umyć (ja moczę je najpierw w roztworze wody z octem lub kwaskiem cytrynowym, a później w wodzie z sodą i płuczę w czystej wodzie) i pokroić w półplasterki (razem e skórką). Pokrojone cytrusy włożyć do baniaka z różą.
Cukier rozpuścić w wodzie (podgrzać) i ostudzonym syropem zalać płatki z owocami. Odstawić na 5 dni.
Następnie drożdże winiarskie razem z pożywką rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i razem z rodzynkami dodać do baniaka. Dolać do baniaka płyn różano-cytrusowy.
Baniak przykryć rurką fermentacyjną i odstawić na 3-5 tygodni do fermentacji. Jak na powierzchni przestaną pojawiać się pęcherzyki, należy zlać wino znad osadu do czystego gąsiora. Zatkać rurkę fermentacyjną i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące (moje stało od końca czerwca do grudnia).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.