Syrop z werbeny cytrynowej
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
limonka - 2 szt.
cukier - 1-1,5 szklanki
Dodatkowe informacje:
Werbena cytrynowa (lippia trójlistna) - wykorzystywana jest w leczeniu wielu chorób i dolegliwości m.in. stosujemy ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jest też naturalnym środkiem moczopędnym – poprawia pracę nerek i łagodzi obrzęki.Napar z werbeny pomaga także przy migrenach, bólach głowy i zatok, nerwobólach, korzystnie wpływając na układ nerwowy. Zalecany jest
przy bezsenności i depresji, gdyż poprawia nastrój, dlatego warto po nią sięgać wieczorem przed snem.
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem zalać liście werbeny.
Jedną limonkę (dokładnie wyszorowaną) pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski, z drugiej wycisnąć sok i również dodać do werbeny. Przykryć i odstawić na 24-48 godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.