Tort bezowy dacquoise
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
białka - 5-6 szt.
cukier puder - 260 g
cukier trzcinowy (zmielony) - 3 łyżki
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
daktyle (drobno posiekane) - 8 szt.
sól - szczypta
ser mascarpone - 400 g
śmietana 30% - 200 ml
masa krówkowa - 150-170 g
orzechy włoskie - 80-100 g
daktyle - 8-10 szt.
do dekoracji: kakao lub kwiaty jadalne
Sposób przygotowania:
Jeden blat bezowy położyć na paterze, nałożyć krem, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim blatem bezowym. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.