Ocet paprykowy zero waste
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sałatki, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda + cukier (5 łyżek na litr wody)
opcjonalnie: kawałek papryczki chili
Dodatkowe informacje:
Ocet paprykowy żywy działa korzystnie na nasze jelita, wykazuje też wszelkie właściwości zdrowotne charakterystyczne dla papryki, zawiera witaminy C (więcej niż cytryna), A i E, jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki, dodatek chili przyspiesza przemianę materii.Sposób przygotowania:
W początkowej fazie mieszamy ocet 2 razy dziennie, aby wypływające kawałki papryki nie spleśniały. Jak papryka przestanie już wypływać (po około 2-3 tygodniach), to przestajemy mieszać i zostawiamy ocet w spokoju jeszcze na 3-4 tygodnie. Potem odcedzamy wsad, a płyn zostawiamy jeszcze na kilka tygodni w słoju przykrytym ściereczką do dalszej cichej fermentacji i dojrzewania.
Gotowy ocet zlewamy do butelek. Im ocet starszy tym lepszy.
Ocet paprykowy używamy do przyprawiania różnych dań, galaret, sałatek lub marynat (najlepiej w kolejnym roku, jak ocet dobrze dojrzeje, można w nim zamarynować paprykę, grzyby, można wykorzystać do marynowania mięsa na grilla) lub piejmy z wodą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.