Pesto z jarmużu z chwastami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
podagrycznik liście - 10-15 szt.
młode pędy pokrzyw - 5 szt.
bazylia kilka listków
orzechy włoskie - 50 g
oliwa z oliwek - 100 ml
parmezan - 50 g
sól - 1/3 łyżeczki
ocet z kwiatów forsycji (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Jarmuż i pokrzywę włożyć do miski, zalać 1/3 szklanki gorącej wody, zostawić na 5 minut. Następnie odcedzić na sicie i lekko odcisnąć.
W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, zostawić do ostygnięcia.
Do blendera/malaksera włożyć orzechy, pokrojony parmezan, czosnek, bazylię i podagrycznik. Krótko zblendować. Dodać jarmuż, pokrzywę, oliwę z oliwek, sól i ocet forsycji https://gotujwstylueko.pl/przepisy/ocet-z-kwiatow-forsycji-(opcjonalnie, może być bez lub z innym domowym octem).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.