Szybki torcik z galaretką i mrożonymi truskawkami
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
jajka eko - 4 szt.
cukier - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
mąka pszenna lub bezglutenowa (miks lub ryżowa) - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa:
śmietanka 30% - 200 ml
cukier z prawdziwą wanilią - 1 szt.
cukier puder - 2 łyżki
galaretka truskawkowa bez cukru - 2 szt.
truskawki (ja dałam mrożone, w sezonie oczywiście świeże) trochę
Dodatkowe informacje:
W zimie do takich ciast zawsze używam truskawek mrożonych, które w sezonie kupuję od zaprzyjaźnionych ludzi i wiem, że są eko. Mimo , iż gorzej się prezentują na torcie wolę je, niż kupowanie w marketach truskawek , które nie wiadomo skąd przyjechały i ile zawierają chemii.Sposób przygotowania:
Ja upiekłam w wyżej formie na tarty.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt nasączyć wg uznania, ja użyłam mieszanki rumu, nalewki malinowej i soku z cytryn bio.
Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody (na 2 galaretki 0,5 l), możemy ewentualnie odrobinę dosłodzić , jeżeli używamy galaretek bez cukru.
Wyłożyć na ostudzony i nasączony biszkopt.
Część truskawek (zamrożonych) ułożyłam po brzegach lekko dociskając do wyłożonej masy.
Pozostałą część zamrożonych truskawek włożyć do gorącej galaretki. Mieszać co chwilę , bo szybko tężej.
Gdy będzie już gęsta wyłożyć na całą górną powierzchnię.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.