Serowe paluchy z oliwkami
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, niemiecka
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 15 g
woda - 200 ml
sól - 1 łyżeczka
ser gruyère - 120 g
oliwki czarne - 100-120 g
jajo do posmarowania (roztrzepane) - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto za pomocą haka.
Dodać połowę rozdrobnionego wcześniej sera i oliwki, wyrobić ciasto (około 2-3 minuty). Ciasto w misce przykryć folią spożywczą, pozostawić do wyrośnięcia na około 30-35 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować cienki wałek (o średnicy około 4 cm). Paluchy ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.