Zupa krem szparagi z brokułem
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
brokuł - 200 g
ziemniaki - 200 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
masło klarowane - 1 łyżka
domowa bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
sól - do smaku
śmietana 18% - 100 g
woda - 800-850 ml
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać masło i 2-3 minuty podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone na kawałki i łodygi szparagów (bez główek). Dusić razem 5 minut. Dodać kawałki brokuła, gorącą wodę, bulionetkę warzywną, sok z cytryny, pieprz i sól, gotować 15-18 minut. Dodać zahartowaną śmietanę, zmiksować na gładki krem. Dodać główki szparagów, przemieszać i gotować na małym ogniu 4-5 minut. Zupę krem z zielonych szparagów i brokuła podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypać natką pietruszki, bluszczykiem kurdybankiem i stokrotkami. U mnie podana z chipsami z jarmużu. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.