
Mini torcik różano - kasztanowy

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – zima, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 2 szt.
mąka jaglana lub ryżowa - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier - 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
galaretka różana :
syrop z płatków dzikiej róży - 50 ml
płatki róży ucierane - 1 łyżka
woda - 200 ml
żelatyna - 1,5 łyżeczki
do nasączenia :
sok z cytryny - 1 łyżka
do posmarowania biszkoptu :
płatki róży ucierane - 1 łyżka
masa :
śmietanka 30% - 150 ml
serek mascarpone - 250 g
krem z kasztanów Alce Nero - 3-4 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
na biszkopt do wyłożenia krem z kasztanów Alce Nero - 1 łyżka
dekoracja :
płatki róży suszone i ucierane, orzechy macadamia, mięta - trochę
Sposób przygotowania:
Biszkopt przekroić na pół. Dół nasączyć likierem różanym wymieszanym z sokiem cytrynowym, posmarować cienko ucieranymi płatkami róży.
Torcik schować do lodówki do schłodzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.