Syrop z geranium (anginowca)
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 3-4 litra
cytryny - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Syrop jest pyszny i pięknie pachnie, a oprócz tego jest zdrowy. Możemy go dolewać do herbaty, pić z wodą lub polewać nim naleśniki lub lody.Dobrze działa przy przeziębieniu.
Warunkiem jest oczywiście posiadanie swojej roślinki, która nie jest traktowana chemią. Po takim ogołoceniu nic jej nie będzie , pięknie nam się zregeneruje i odrośnie ze zdwojoną siłą. U mnie w lecie urosły do wielkości krzaka porzeczki:)
Sposób przygotowania:
Pokrywające listki geranium włoski posiadają gruczoły z olejkami eterycznymi o cytrynowo-różanym zapachu. Cenne składniki olejków to m.in. geraniol, cytroelol, pinen oraz gorczyce, garbniki, flawonoidy, alkaloidy, różne kwasy organiczne i witamina C.
To im geranium zawdzięcza swoje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, odkażające i przeciwbólowe.
Pod koniec dodajemy sok wyciśnięty z kilku cytryn (do smaku), ja dałam z 4 sztuk. Gorący zlewamy do butelek. Można zapasteryzować około 30 minut lub gotowy trzymać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.