Chleb na zakwasie (na 2 foremki )(można zrobić z 1/2 porcji)
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, żyto
Składniki:
sól - 2-3 łyżeczki
cukier - 1,5 łyżeczki
woda gazowana - 500 ml
zakwas - 250-250 ml
ulubione ziarna (2*)
opcjonalnie czarnuszka, kozieradka
Dodatkowe informacje:
1*- 1 kg mąki – generalnie mąka żytnia w większości plus pszenna, typy maki wg własnego uznania tj. grubo zmielona (żytnia typ 2000, graham 1850) lub drobno zmielona(żytnia 720, pszenna 750) , im więcej mąki grubo zmielonej typ 2000 /1850 tym chleb ciemniejszy i cięższy, można też zamiast graham 1850 użyć mąki pszennej chlebowej 750, wtedy chleb będzie jaśniejszy i lżejszy (ja daję: ok. 3-3,5 szkl. mąki żytniej typ 2000, 1 szkl mąki żytniej typ 720 (można zamienić na żytnią 2000), 3 szkl. mąki graham typ 1850)2*- ziarna wg uznania (np. ¾ szkl. siemienia lnianego, ¾ szkl. ziaren dyni, ¾ szkl. ziaren słonecznika, można dodać otręby, sezam, płatki owsiane, babkę płesznik (dowolne kombinacje wg uznania)
3* -ilość wody może być różna, jest to około 1 l, ale zależy od tego jakich użyjemy mąk i od ich chłonności
Sposób przygotowania:
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.