Szarlotka różana
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 150 g
żółtko z jaja eko - 1 szt.
cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
płatki z dzikiej róży garść
cukier puder różany do posypania ciasta - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Średnią formę do tarty lub tortownicę (o średnicy około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć w formie.
Spód ciasta podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 15 minut.
Do jabłek dodajemy sporą garść płatków róży i mieszamy.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika , temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.