Chleb bezglutenowy z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 500 g
mąka bezglutenowa miks do chleba - 350 g
drożdże świeże - 20 g
tymianek świeży (lub suszony) liście - 3 łyżeczki
sól - 1,5-2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zblendować dosyć drobno.
Przestudzony topinambur rozgnieść. Połączyć z maślanką, pokruszonymi drożdżami, wymieszać. Dodać zmielone płatki owsiane, mąkę, tymianek, sól. Wyrobić ciasto. Najłatwiej zrobić to za pomocą robota. Następnie ciasto przełożyć do miski.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220°C.
Piec przez 15 minut (220°C), następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C, piec jeszcze chleb przez kolejne 35 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.