Nalewka na szałwii lekarskiej
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Właściwości szałwii lekarskiej: przeciwzapalne, aseptyczne,bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, ściągające, przeciwbiegunkowe, rozkurczowe, żółciopędne, osłaniające
przeciwcukrzycowe, hamujące wydzielanie potu, przeciwnowotworowe.
Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, zapalenia zatok, migdałków i oskrzeli. Może być używana na bóle dziąseł i afty, bolesne owrzodzenia jamy ustnej. Wzmagając wydzielanie żółci i soku żołądkowego, pobudza pracę układu pokarmowego i procesy trawienia. Zapobiega niestrawnościom pokarmowym (dlatego warto sięgać po nią w kuchni), wspomaga wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Nalewka z szałwii lekarskiej często polecana jest także podczas biegunki, wzdęć oraz nudności. Niektóre źródła wspominają także o wspomaganiu organizmu w okresie przekwitania. Pozwala także zmniejszać laktację i potliwość. W zastosowaniach zewnętrznych, najczęściej stosuje się ją do płukania jamy ustnej i gardła, podczas stanów zapalnych.
Sposób przygotowania:
Leczniczo: w stanach zapalnych żołądka - spożywamy jednorazowo 5 ml nalewki rozcieńczonej w 1/2 szklanki wody.
-można ją podawać ją po sutym obiedzie, bo przyspiesza trawienie, łagodzi dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
-zapalenie gardła i dziąseł -takim roztworem płuczemy jamę ustną po każdym posiłku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.