Ocet buraczkowy z ziołami
NikitaRodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
czosnek eko
cebula szalotka lub zwykła eko
werbena cytrynowa kilka gałązek
trawa cytrynowa
geranium kilka listków
lubczyk kilka listków
chrzan korzeń i liść
majeranek świeży kilka gałązek
papryczka mini chilli kilka
pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren
laur - świeże liście kilka
cukier - 4 łyżki na 1 l wody
ewentualnie matka octowa (niekoniecznie)
ściereczka lniana lub ręcznik papierowy, gumka
duży słój
Dodatkowe informacje:
Ocet buraczkowy jest doskonały do zup, botwinki, barszczu, ćwikły czy sałatki z buraków. Ma piękny aromat i smak, dzięki dużej ilości ziół.Warto od razu nastawić większą ilość. Ocet z czasem nabiera jeszcze lepszego smaku.
Sposób przygotowania:
Włożyć do dużego słoja. Buraczków powinno być około 1/3 słoja (u mnie słój 4 l, buraczków było 1,5 l).
Wszystkie zioła umyć i osuszyć (kombinacje ziół mogą być dowolne, możemy użyć innych ulubionych, najlepiej eko).
Przygotować roztwór wody z cukrem (na 1 l wody dodać 4 pełne łyżki cukru), ostudzić.
Przez 2-3 tygodnie mieszać wszystko drewnianą wyparzona łyżką.
Jak surowiec opadnie na dno i nie będzie już wypływał na powierzchnię przestajemy mieszać. Zostawiamy w spokoju na 3-4 tygodnie, przykryty ściereczką lnianą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.