Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orkisz, żyto
Składniki:
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 + mąka do dokarmienia zakwasu - 150 g
zakwas żytni aktywny (dokarmiony dzień wcześniej) - 150 g
sól - 1-1,5 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
woda gazowana - 250 ml
mak do posypania - trochę
olej do posmarowania formy i chleba trochę
otręby żytnie do posypania formy - 1 łyżka
forma keksówka
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas wyrastania chleba tj. kilka godzin w zależności od temperatury pomieszczenia i siły zakwasu.Zakwas: możemy zrobić od podstaw, poprosić kogoś kto ma zakwas o odstąpienie 2 łyżek zakwasu lub kupić. Ja swój zakwas mam od prawie 15 lat. Chleby piekę regularnie co tydzień lub w przerwach po prostu dokarmiam zakwas. To jest stary dobry zakwas. Mój zakwas powędrował już przez te lata do dziesiątek znajomych.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.