Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 1 szt.
masło klarowane - 1 łyżeczka
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
bułka tarta - 2 łyżki
woda - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
sos:
bulion domowy (mięsny lub warzywny) - 300 ml
śmietana - 3 łyżki
koperek pęk
mąka ziemniaczana (ewentualnie pszenna) - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Pulpeciki są pyszne i lekkie. Nie są smażone, tylko pieczone i pełne smaku. Można je jeszcze odchudzić i nie dodawać śmietany i mąki, tylko zrobić w samym sosie koperkowym z dodatkiem cytryny.Nie używam kostek rosołowych, tylko sama robię różne bulionetki i mam później gotowe bazy do zup i sosów (mam bulionetkę drobiową, cielęcą, warzywną, pomidorową). Zachęcam do tego wszystkich, jednorazowo jest trochę pracy, ale porcjuje je do maleńkich słoiczków i zamrażam, zresztą w lodówce też się długo przechowują.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wilgotnymi rękoma robić maleńkie pulpeciki (średnicy 3-4 cm lub większe). U mnie z tej porcji wyszło ok. 30 pulpecików.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
w międzyczasie przygotować sos.
zagotować bulion, najlepiej domowy, u mnie akurat domowa bulionetka cielęca. Śmietanę rozmieszać z ciepłym bulionem w kubku i dodać mąkę, rozbełtać i zagotować z pozostałym bulionem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.