![Chleb pszenny na żytnim zakwasie](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-04/13891-photo-main.jpg)
Chleb pszenny na żytnim zakwasie
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica, żyto
Składniki:
Woda letnia - 250 g
Zakwas żytni pełnoziarnisty (z maki typ 2000) - 200 g
Sól - 1 łyżeczka
Naczynie żaroodporne z pokrywą
Sposób przygotowania:
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Garnek lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niego ciasto chlebowe, przykryć pokrywką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.