Pieczone placki owsiane z warzywami i kiełkami lucerny
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe, drożdże, owies
Składniki:
mąka z ciecierzycy - 150 g
mąka bezglutenowa uniwersalna (ewentualnie pszenna) - 150 g
siemie lniane mielone - 2 łyżki
drożdże - 30 g
marchewka - 200 g
ogórki kiszone - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
imbir mielony szczypta
orzechy włoskie - 3 łyżki
do podania: kiełki lucerny - trochę
Dodatkowe informacje:
Placki można podawać również z różnymi pastami lub sosami zamiast pieczywa.Sposób przygotowania:
W międzyczasie posiekać drobno cebulę, ogórki kiszone i orzechy włoskie. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
W misie robota umieścić namoczone płatki owsiane, cebulę, ogórki, orzechy, marchewkę, drożdże, mąkę z ciecierzycy, mąkę uniwersalną, sól i imbir oraz 1 łyżkę oleju, zagnieść ciasto (jak będzie za gęste to dodać 1-2 łyżki wody).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.