![Pasztet wołowo-wieprzowy](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-12/14901-photo-main.jpg)
Pasztet wołowo-wieprzowy
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, drób, wieprzowina, wołowina
Składniki:
szynka wieprzowa - 500 g
boczek chudy - 200 g
wątróbka drobiowa - 100 g
cebula mała - 2 szt.
jajka ekologiczne - 2-3 szt.
sól do gotowania mięsa - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 2 szt.
pieprz ziarnisty - 10 szt.
bułka tarta - 1/2 szklanki
przyprawy do zmielonego mięsa: gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
przyprawy do zmielonego mięsa: sól i pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania nie jest doliczony czas gotowania mięs.Sposób przygotowania:
Na koniec wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze 5 minut.
Ostudzone mięso zmielić razem z cebulą trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach (wcześniej usunąć liść laurowy, pieprz i ziele angielskie).
Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.