Potrawka z bakłażanem, pieczarkami i ciecierzycą
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): gruzińska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
bakłażan mały - 1 szt.
pieczarki białe twarde - 8-10 szt.
ciecierzyca gotowana - 4 łyżki
przecier pomidorowy domowy lub passata w butelce - 200 ml
czerwona cebula - 1 szt.
adżyka przyprawa - 1/2-1 łyżeczki
przyprawa gruzińska CHMELI SUNELI - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
-odmierzoną ilość kaszy przepłukać na sicie zimna wodą, a następnie przelać wrzątkiem
- w garnku zagotować wodę (w proporcji 2 razy więcej wody niż kaszy)
- na wrzątek wrzucić kaszę (ja dodaję dogotowania kaszy jaglanej szczyptę kurkumy)
-przykryć, zmniejszyć ogień i gotować (bez mieszania) około 18-20 minut.
Odstawić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.