Keks mocno bakaliowy
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie
Składniki:
Orzechy różne (włoskie, laskowe, nerkowca, macadamia) - 2 szklanki
Jajka - 2 szt.
Cukier kokosowy - 1/2 szklanki
Mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa - 1/2 szklanki
Sól - 1/4 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika - 1/4 łyżeczki
Cukier puder do posypania
Dodatkowe informacje:
Ciasto robi się błyskawicznie i jest pyszne. Możemy dodać dowolne owoce suszone i orzechy, za każdym razem możemy zrobić inne.Sposób przygotowania:
Ja tym razem dodałam figi, morele, śliwki, wiśnie, rodzynki, orzechy włoskie, laskowe i nerkowca.
Wszystko razem mieszamy.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować.
Przełożyć masę bakaliową do formy, a powierzchnię lekko ugnieść.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika na dolną półkę piekarnika i piec 60-75 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.