Szparagi białe w szynce drobiowej
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
szynka drobiowa dobrej jakości - 8 plastrów
sos:
majonez - 1 łyżka
suszony pomidor w oliwie z oliwek - 1 szt.
sól bazyliowa - szczypta
do związania roladek: listki tulbagi fioletowej „Variegata
Dodatkowe informacje:
Tulbagia fioletowa „Variegata" ma bardzo długie, białozielone listki o przepięknym, czosnkowo-kwiatowym zapachu i smaku. Kwitnie na fioletowo, a kwiaty są w kształcie dzwoneczków. Ma właściwości lecznicze identyczne jak czosnek (działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, posiada enzymy odpowiedzialne za odtruwanie organizmu ze związków toksycznych, wpływa korzystnie na krążenie krwi, obniża cholesterol, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo, przyspiesza gojenie ran oraz wrzodów). W krajach afrykańskich oraz Grecji znana jest jako afrodyzjak, stąd też nazywana jest tam ziołem miłości. Jadalne są liście oraz piękne kwiaty, które są pysznym elementem dekoracyjnym w zupach czy sałatkach. Można jej używać tak jak szczypiorku; do twarogu, masła ziołowego, dipów, sosów i kanapek.U mnie rosła całe lato w donicy na zewnątrz, a teraz stoi w pomieszczeniu gospodarczym i cały czas mogę korzystać z jej jadalnych, długich listków. Mam 2 odmiany "Variegata" i zieloną.
Źródło: https://ogrodyziolowe.pl/pl/products/tulbagia-fioletowa-variegata-783?query_id=1
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.