Pesto z podagrycznika z czosnkiem niedźwiedzim
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
Czosnek niedźwiedzi - 2-3 listki
Czosnek - 1 ząbek
Olej dobrej jakości np z lnianki, rzepakowy, z ostropestu, wiesiolka - 2-3 łyżki
Sól do smaku
Opcjonalnie parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne do smaku
Słonecznik bio planet - 2-3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Podagrycznik mimo iż jest znienawidzonym przez nas chwastem jest bardzo wartościowy i zdrowy, poza tym smaczny , smakuje troche selerowato. Zawiera dużo substancji czynnych wspomagających leczenie chorób reumatycznych , wspomaga funkcjonowanie stawów dzięki usuwaniu soli kwasu moczowego które gromadzą się w stawach. Sama się o tym przekonałam, stosując kurację z podagrycznika ( piłam sok, ocet o jadłam pesto z podagrycznika przez 2 tygodnie).Sposób przygotowania:
Ziele podagrycznika i czosnku niedźwiedziego siekamy i wrzucamy do blendera. Blendujemy, dolewamy olej, ocet o solimy. Blendujemy na gładko i ewentualnie dodajemy parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne.
Jemy z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub jako pastę do pieczywa..
Pyszne i zdrowe, naszych polskich lokalnych produktów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.