Szarlotka kukurydziana
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
masło - 150 g
cukier trzcinowy - 100 g
mąka kukurydziana - 100 g
woda - 50 ml
nadzienie: jabłka tarte - 1 litr
nadzienie: cynamon cejlońki - 1 łyżeczka
nadzienie: rodzynki bio planet i żurawina - 1-2 łyżka
nadzienie: aronia kandyzowana - 2 łyżki
cukier puder różany lub zwykły do posypania
Dodatkowe informacje:
Szarlotkę przygotowuje się błyskawicznie. Jeżeli mamy swoje jabłka w słoiku, czas przygotowania szarlotki wynosi 5 minut, czas pieczenia 50 minut.Sposób przygotowania:
Odłożyć 1/3 do miseczki na bok.
Do pozostałych płatków dodać mąkę kukurydzianą, wodę i dokładnie wymieszać.
Jabłka wyjąć ze słoika, dodać cukier, cynamon, rodzynki i żurawinę. Wymieszać razem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.